4 Mart 2010 Perşembe

Gaziantep Usulü İçli Köfte

Hamaratlığın son noktasına emin adımlarla yaklaşırken yaptığım son icraatım içli köfte oldu.
40 adet köfte çıkaracak malzemeyi ve yapılışını anlatıyorum.



Malzemeleri:
2 kase ince bulgur (biz buna simit diyoruz)
yarım kg kıyma
soğan
2 yemek kaşığı irmik
1 kaşık un
1 yumurta
salça,tuz ve çeşitli baharatlar
kızartmak için bolca yağ.

Yapılışı:
Önce kıymayla iç harcını hazırlıyoruz.
Kıyma pişme kıvamına gelinceye kadar kavrulup üzerine küpküp doğranmış soğan eklenir.
Soğanlar da kavrulunca salça, tuz ve damak tadına göre pul biber eklenir.
(Gaziantep usulüne göre içine cevizde koyulması gerekir ama ben sevmediğim için koymadık)
Yaptığımız harcı soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyup yağ dolayısıyla donmaya başlayınca köftenin içine koyması kolay olsun diye 
 parmak gibi şekillendiriyoruz.
Sonra bulguru sıcak su salça ve tuzla yoğurmaya başlıyoruz.
Ara ara su alarak bulguru iyice yoğuruyoruz
Bulgur iyice yoğurulmazsa köfte haline getirilince dağılırlar.
Bu arada irmiği bi kaba alıp suyla ıslatıyoruz.
Bulgur kıvama gelince ıslattığımız irmik,un ve 1 yumurtayı ekleyip biraz daha yoğuruyoruz.
Daha sonrası el becerisi.
Elimizle bulgurlara içli köfte şekli veriliyor bi tarafı kapatılıp diğer tarafı kapatılmadan
parmak şeklindeki kıyma harcı konulup kapatılıyor.
Tüm köfteler bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda üçer beşer tane şeklinde
kızarma tavasını çok doldurmadan pişiriyoruz.
Sonra da afiyetle yiyoruz...

Kızartma yağının iyice kızgın olması köftelerin dağılmasını engelleyen unsur olduğu için buna özellikle dikkat edilmeli!

Kolaylaştırmalar :)
Biz köfteye şekil verirken şuradaki et çekme makinalarından faydalanıyoruz.
Çünkü şu aparat sayesinde silindir şeklinde köfteler elde etmek çok kolay.
Bazıları abartıp bu et çekme makinalarıyla bulguru da çekiyor ve uzun uzun yoğurma derdinden de kurtuluyor.





14 yorum:

  1. Ben buradan birşey anlamadım, rica etsem, bana kadar gelip, yaparak gösterebilirmisin, ancak öyle anlarım da ben:))

    YanıtlaSil
  2. Bak ciddiye aldım, geleceğin günü bildir, hazırlık yapayım, misafir evimi senin için rezervasyon yapayım....

    YanıtlaSil
  3. Banuca randevu defterime bakıp sana gün bildiricem.Yemeğin tadına bakanlar defterimi talan ettiği için zaman bulmakta zorlanıyorum :P

    YanıtlaSil
  4. Cordon Bluena yorum yazılmıyor canım neden yorum alanı yok

    YanıtlaSil
  5. yoluysun bizede gel benim görümcem yapacagım diye malamat etti köfteyi sen yapta agzımızın tadıyla yiyelim buna gerçekten ihtiyacımız var:):)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel olmuş gerçekten olsada yesek....

    YanıtlaSil
  7. Bir gün içli köfteci açıcam ilk gün herkes bedava içliköfte yiyecek hiç merak etmeyin.

    YanıtlaSil
  8. Hiim nefis ellerine saglik canim, harika olmus icli köftelerin, bayilirim
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. MAYDONOZSUZ HARC OLMAZ BIR ;IKINCI BULGUR ÖNCE ISLATILIR SICAK SUYLA SONRA YOGRULUR;ÜCÜNCÜCÜSÜ BIR KAC KASIK YAG EKLENIR DÖRDÜNCÜSÜ BULGURUN ICINEDEDE BAHARAT KONUR;BESINCISI BUNU YILLARDIR YAPAN BIRI OLARAK VE BIR MARDINLI OLARAK SÖYLÜYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlığa Gaziantep usulü yazmakla ne iyi etmişim şimdi anladım :) Yıllardır yapıyorum dersen yalan olur ama yıllardır yapan anneme hep yardım ettim. Birincisi bizde asla ve asla bulgur ıslatılmaz. Islatmak tembel avrat işidir :) ikincisi maydanozu sizinkiler koyabilir damak tadı farklıdır ama ben Antepte kimsenin koyduğunu da görmedim.Üçüncüsü kıymanın yağı yetersizse içine yağ konabilir. Ama bulgura hiç koymuyoruz bunu da ilk defa sizden duyuyorum.Dördüncüsü bulgurdaki baharatta damak tadıyla alakalı olabilir diye düşünüyorum. Beşincisi bunu yıllardır afiyetle içli köfte yiyen bir Antepli olarak söylüyorum :)

      Sil
  10. Bir antepli olarak bende maydonozu hiç duymadım da yemedim de... bu içi direkt köftenin içine katı koymak için ne yapmak gerek onu da yazsaydınız keşke... benimki köfte gibi katı olmuyo tane tane oluyo hatta :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinizde küçük kıyma köfteleri hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz kıymanın yağı donduğunda katı köfteler oluyor. Onu da tek seferde bulgurun içine yerleştirebilirsiniz.

      Sil